Hva er egentlig PTSD og kompleks PTSD?

Kroppslige problemer (fremmed, nummen, smerter) Dissosiasjon ( mister tiden) Problemer med å styre følelsene. Negative endringer i selvbildet, selvfølelsen. Problemer med selvopplevelsen. Selvskading, selvmordstanker, selvmordsforsøk.
Mellommenneskelig sårbarhet,- ikke for nær ? ikke for fjern. Problemer med å trøste seg selv. Seksuelle problemer. Skam, skyldfølelse. Problemer med å sette hendelser inn i en sammenheng.
Hva er PTSD? Det er en tilstand som oppstår som en forsinket eller langvarig reaksjon på en belastende hendelse eller situasjon (av kort eller lang varighet)En usedvanlig truende eller katastrofal hendelse som vil medføre kraftig påvirkning hos de fleste mennesker.
Definisjon av begrepet traume. Hva er traumer?

Hva er posttraumatisk stresslidelse?
3 hovedsymptomgrupper:- gjenopplevelser- triggere- unngåelse- overaktivering- søvnproblemer

Hva er traumer? Hendelser som er mellommenneskelig skadelig:
♦Som involverer fysisk skade eller trussel på livet er mer traumatisk enn andre stressfulle hendelser som f eks naturkatastrofer.
Hendelser som ikke er livstruende, men som inkluderer tilknytningstap og svik av en viktig tilknytningsperson øker risikoen for traumatisering.


PTSD = Post Traumatic Stress Disorder
Posttraumatisk stresslidelse
Post = etter
Traumatisk = traume
Stress = stress/engstelse/redselLidelse
PTSD er en angstlidelse


3 hovedsymptomgrupper
Kriterie B: Tilbakevendende gjenopplevelser av traumet i ?flashbacks?, påtrengende invaderingssymptomer eller mareritt
Kriterie C:Unngåelse av påminnere
Kriterie D: Delvis eller full amnesi for opplevelsen ellervedvarende symptomer på overaktivering (overfølsomhet)


♦ Kriterie B: Hva er gjenopplevelser?

Betyr invadering
Traumet gjenoppleves ved: Tilbakevendende og påtrengende ubehagelige minner (bilder, tanker, sansninger)drømmer/mareritt.

Traumatiske gjenopplevelser kan komme plutselig og nærmest av seg selv. De består nesten bare av bilder og sanseinntrykk. Utløser kroppslige reaksjoner, smerte. Det kjennes nesten som om det samme skjer på nytt,-her og nå.
Gjenopplevelser skjer for alle typer minner, men de ser ut til å være sterkere og trigges lettere for traumatiske minner.
Det kan foregå en seleksjon hvor noe huskes, mens andre ting ikke huskesHva som utelates, varierer og avhenger blant annet av egenrelevans, traumets karakter, individuelle karakteristika og hva som skjer etter traumet.


♦ Hva er triggere? Triggere fører til gjenopplevelser
Triggerne ligner ofte på fysiske stimuli som var til stede rett før eller under traumetEn ?trigger? er en ekstern eller intern hendelse som utløser en ekstrem reaksjon slik som (fight-flight-freeze)


♦Eksempler på triggere:
Matchende stimuli som berøring på deler av kroppen eller feedback fra egne bevegelser.
En kroppslig følelse (f. eks. smerte)
Et ansiktsutrykk
TV-program
Konflikt
Kritikk
En lyd, eller en lukt.

Personen er vanligvis ikke klar over dette. Derfor kommer de påtrengende minnene «som kastet på en».


Symptomer på overaktivering:

Under selve traumet skjer det store forandringer i det hormonelle systemet.
Samt forandringer i hjernens aktiviteter; Kropp og psyke blir rustet til kamp, flukt eller tilstivning (fight, flight, freeze)


Hva er Fight/Flight/freeze?! 

Fight (slåss): 
Vi kan velge å slåss. Vi gjør det oftest når vi tror at vi kan vinne. Når det er en liten dyr som prøver å angripe oss, så vet vi at vi kan vinne bare med å sparke mot den. Men vi kan også slåss på en annen måte, nemlig med å stå imot, f eks å ikke akseptere at noen kjefter på oss, eller å ikke akseptere at noen kommer med urimelige krav, eller ved å si vår mening
Når vi bestemmer oss for å slåss forberede kroppen seg til det: det betyr at muskler får mer blod, og det betyr at hjerter må jobber hardere og dermed banker fortere og sterkere, vi må få kvitt det ekstra varme som kroppen begynner å produsere og derfor svetter vi, vårt hode blir bare opptatt av det som vi vurderer som farlig, vi klarer bare å fokusere på det, alle andre inntrykk blir mindre viktig og vi klarer ikke lenger å konsentrere oss på andre ting. Vi kan få en høyere smerteterskel eller under kampen ikke føle noe som helst smerter. Vi kan føle oss svimmel i hodet.

Flight (flykte): Oftest når vi vurderer at det ikke går an å vinne blir vi opptatt av å flykte. Også her begynner kroppen å forberede seg på det. Litt av samme reaksjoner som ved å slåss (hjertebank, svetting, høyere smerteterskel) men nå blir vi fokusert på utveier.


Freeze (stivne); Den tredje mulighet er å stivne, å spille død (det vel det vi skal gjøre når vi møte en bjørn).Da koble vi av eller ut. Vi kan bli nummen, vi kan føle oss fremmed, vi kan oppleve at vi faktisk forlate vår kropp, stå ovenfor eller ved siden av oss selv. Vi føler oss lammet, klarer ikke lenger å tenke, å konsentrere oss. Og igjen det kan skje ikke bare ved opplevelse av fare for fysisk angrep, men også ved opplevelse av psykisk angrep (kjefting, sinne, kritikk)

Symptomer på overaktivering:
En lever i en konstant alarmberedskap. Et stadig forsøk på å skape balanse mellom invadering av hendelsen i psyken og å unngå den krever store mengder energiKroppen forsøker å redusere stressetKonsekvensene er derfor i utpreget grad kroppslige.

Overaktivering fører til:
søvnproblemer
konsentrasjonsproblemer
hukommelsesproblemer
innlæringsvansker
forvirring
på-vakt beredskap
skvetten
irritasjon
sinne
hjelpesløshet
ensomhet
skyld og skam
isolasjon fra venner og aktiviteter


Tilstanden oppleves ekstremt plagsom og smertefull. Den fører ofte til misbruk av piller og alkohol. Selvmordsfantasier og selvmord. Nedsatt funksjonsnivå.

Søvnproblemer er et av PTSD-pasientens hovedsymptomer:
De fleste marerittene har sterke fellestrekk med de opprinnelige traumatiske opplevelsene. Det vil si at marerittene er å betrakte som nattlige gjenopplevelser.
Det er nylig påvist at pusteproblemer, søvnapné finnes hos mange av PTSD-pasientene. 
Mange føler seg totalt utslitt når morgenen kommer.


PTSD skiller seg fra en rekke andre psykiske lidelser ved at den har en kjent årsakskomponent. Nemlig en hendelse som involverer trussel mot liv, alvorlig skade eller død.
Trygghet er prioritet nr 1.


Kilde: Slideplayer.no.

Trøstesløs.


En bunnløs sorg omfavner meg
Og jeg slipper ikke løs
Jeg er fanget i fortidens klør
jeg er tilbake helt og holdent dit jeg levde før


Og jeg klarer ikke å fungere

jeg går kun på autopilot
Følelsene er i fullstendig krig inni meg
jeg leter etter en trygg og funksjonell utvei


- For en pause, en pause fra smerten
som river meg i stykker innvendig
Trenger en puste pause for å hente krefte
samtidig knuses det hvert sekund biter av mitt hjerteDagene kommer, og dagene går
Like fort som de kom er de forbi
Likeså er det med mørket og lyse
- selv varmen klarer nå få meg til å fryse


Det er nærmest umulig å trøste
en som er helt totalt trøstesløs
Den som sørger og frykter på samme tid
ja den som lever i en konstant usynlig indre strid


- Mot seg selv,
mot sin egen fortid..


- Lunaen - ♥

#Dikt #Helse #Psykiskhelse #Psykiatri #Traume #Fortid #Nåtid #PTSD #Indresmerte #Uutholdelig

De 15 sangene jeg ALDRI går lei av.


Music heals the soul, er det noen som sier. Vell, jeg opplever ikke at den leger sjelen min, men den har alltid hjulpet meg enormt på mange områder og reddet meg fra div desturktive "aktiviteter" inni mellom.. Når tankekjøret er så å si uutholdelig eller stemmene herjer som verst, er musikk en veldig god reddning, hjelp, avvledning. 
Men så er jeg svært kresen.. Missforstå meg rett. Jeg liker de fleste sjangere, men teksten må være god. Og jeg liker best når jeg faktisk kan realtere meg til den.. Disse sangene jeg har valgt ut å dele med dere, kan jeg relatere meg til i teksten. Noen betyr mye for meg fordi det er mennesker som betyr mye for meg som har sendt meg de, noen fordi jeg føler meg mindre alene om å ha det vondt og det er det trøst i.. 

Vell, her er de 15 sangene jeg har valgt ut til dere. Håper dere liker de! 
 

♥ 1. Trygve Skaug - Det går over


♥ 2. Alan Walker - Tired

♥ 3. Alan Walker - Alone

♥ 4. Hilde Selvikvåg - Den finaste eg veit

 
♥ 5. Ingebjørg Bratland - Fordi eg elskar deg

♥ 6. Alan Walker - Faded


♥ 7. Alan walker - Sing me to sleep
 
♥ 8. Ed Sheeran - All of the stars

♥ 9. Christina Perri - Human

♥ 10. Rachel Platten - Stand By You

♥ 11. Ina Wroldsen & Broiler - Lay it on me

♥ 12. Anna Kendrick - Titanium
HDlkwwpoqJQ

♥ 13. Marion ravn - Nerven i min sang (Ole Paus original)


♥ 14. Molly Sandén - Why am I crying
♥ 15. Edwina Hayes - Feels like home

Og så ble det visst en til, for denne er en absolutt favoritt. Så vakker... og sår.
♥ 16. Eva Weel Skram - Berre la meg vær
 
Idag ligger jeg, har mye smerter i kroppen så det beste er å ligge mest mulig.. så her har jeg pcen på fanget og treffer heldigvis bokstavene nogen lunde uten å se tastaturet, hehe.. Har vært en uke med mange ting jeg skullg gjerne vært foruten, sykehus, operasjon, heldigvis har alt gått bra - men jeg har mye smerter så er best å ikke bevege seg for mye... Det blir bedre sikkert innen bare en uke, så det går. Får bare ta tiden til hjelp.. Nå trenger kroppen min få hvile, og jeg prøver så godt jeg kan. Nå MÅ jeg la den på hvile.. komme seg.. 
 

- Lunaen - ♥

Les mer i arkivet » Juli 2017


★ legg meg til som venn
Hei! Her kan du skrive litt om deg, din blogg og dine interesser. Du kan også skrive epostadressen din her :-) Håper du liker designet!hits